Inburgeringscursus: walk like an Ecuadorian in 5 stappen

30-11-2013 16:46

Stap 1: Loop… als een Ecuadoriaan.  

- Beslis waar je heen wilt en ga dan in één rechte lijn, ongeacht het aantal mensen dat je daarmee hindert of omverloopt, hoe vaak er bijna of helemaal een bus over je heenrijdt, het aantal ¨verboden toegang¨ of ¨verboden voor voetgangers¨-borden dat je moet negeren en het antwoord op de vraag of de rechte-lijn-route wel de meest praktische is. Het is de kortste.

- Loop langzaam, bij voorkeur als het druk is en je je midden op straat bevindt. Blijf bovendien regelmatig stilstaan als daar geen enkele reden voor is en doe dat op momenten dat anderen in je buurt dat het minst verwachten; kijk rond, denk na of doe alsof, en kijk boos als er vervolgens iemand rakelings langs je afloopt of tegen je aanbotst. 

- Gebruik om te lopen of stil te staan uitsluitend de ruimten die bestemd zijn voor voetgangers, zoals daar zijn: op of naast de stoep(rand), op de rijbaan, de busbaan, parkeerplaatsen, bushaltes, taxistandplaatsen, en anders op of naast de paden in het park … en kijk boos als andere verkeersdeelnemers gebruik maken van deze ruimten op het moment dat jij dat wil doen.   

                           

- Steek over waar en wanneer je wilt, maar bij voorkeur op plaatsen waar geen zebrapad, stoplicht of vluchtheuvel is. Is er wel een stoplicht, wacht dan niet tot het groen is. Kijk boos als er iemand toetert en doe net alsof je niet net bijna overreden werd.   

- Wijk niet uit als je ziet dat je tegen iemand op gaat botsen. Als je wel wil uitwijken, wacht dan tot het allerlaatste moment. Kijk boos of doe alsof er niets aan de hand is als je tegen iemand oploopt.   

-  Uitzonderingen op deze regels:  

    * loop niet in een rechte lijn als er een alternatief is dat mogelijk meer hinder oplevert.

    * loop snel als het regent, als het gaat regenen, of als je je bus moet halen. Kijk boos als anderen zich niet aan deze uitzondering houden.  

 

Stap 2: Dring voor… als een Ecuadoriaan.  

Deze stap heeft werkelijk oneindig veel toepassingen en is belangrijk als je ooit iets te eten wil, ergens heen wil of iets wil kopen. Dring voor bij loketten, bushaltes, kassa´s, stoplichten, toiletten, ingangen en uitgangen waar het druk is of niet, in de file, restaurants en eetstalletjes, toeristische attracties, doktersbezoeken en het opwaarderen van je beltegoed. Kijk boos als iemand anders hetzelfde doet of als iemand er iets van zegt. De meest gebruikte techniek: leg je geld alvast op de toonbank als je nog niet aan de beurt bent en/of doe je bestelling terwijl er een andere klant geholpen wordt.

 

Stap 3: Eet… als een Ecuadoriaan.  

Eet elke dag de hele berg rijst die je op je bord vindt (tenzij je een keer je toevlucht hebt genomen tot een pizzeria), ook als die zoals gebruikelijk samen geserveerd wordt met pasta, aardappelen en/of brood. Eet minstens drie keer in de week kip en vul je dieet aan met zoveel suiker, vet en zout als mogeljik is: brood met suiker, fruitsap met suiker (?), chocomel met suiker, sla met zout, banaan met zout, rijst met zout, of gefrituurde deeg-, kaas-, mais-, of aardappeldingen. Voor onverwachte dipjes in je bloedsuikerspiegel: koop koekjes, snoep, chocola, chips, ijs of gelatine van één van de vele verkopers in de bus

                         

Stap 4: Gebruik de ecovia… als een Ecuadoriaan.   

*(Voor de nog niet geintegreerde non-Ecuadorianen onder ons: de ecovia is de harmonicabus met een aparte fileloze rijbaan van noord naar zuid en andersom, de enige manier om je enigszins efficient te verplaatsen hier)*  

Wissel een dollar bij de dame achter het loket omdat je geen muntjes van 25 cent meer hebt. Kijk boos als ze je twintig muntjes teruggeeft: één van 25, vier van 10, vijf van 5 en tien van 1 cent. Gooi  het enige muntje van 25 cent in het draaihekje en ga in de rij staan bij de achterste schuifdeur; die is het kortst omdat er meer kans is op zakkenrollers. Kijk boos om ze af te schrikken. (Dit geldt overigens tijdens het hele gebruik van de ecovia.)  

Ga niet aan de kant voor mensen die zich noodgedwongen door jouw rij heen een weg naar de uitgang van de busstop banen. Je keek al boos.   

Als de ecovia aankomt en je aan het sissen van de deuren hoort dat ze bijna open gaan, begin dan met voordringen (zie stap 2) of het duwen van de persoon voor je richting de deur. Wat je ook doet, laat mensen niet eerst uitstappen en respecteer niet de pijlen met ¨entrada¨ (ingang) en ¨salida¨ (uitgang) op de respectievelijk rechter en linker deur van de bus. Kijk boos als de uitstappende mensen dat ook niet doen, en loop zover mogelijk door naar het midden van de bus om de kans op zakkenrollers te verkleinen. Houd intussen je tas op je buik vast en verontschuldig je niet als je iemand opzij duwt om erdoor te kunnen. Houd je bij voorkeur aan twee stangen vast, maar als het zo druk is dat je toch niet om kunt vallen, houd je handen dan op je tas en/of broekzakken.  

Probeer je staande te houden tijdens de rit en als je bij jouw stop bent, begin dan met voordringen (stap 2) en/of duwen van je voorganger op het moment dat de deuren sissen voordat ze open gaan. Houd één hand op je tas en respecteer de pijlen met ¨entrada¨ en ¨salida¨ niet. Kijk boos als de mensen die instappen dat ook niet doen en verlaat de ecoviastop via het draaihek. Goede reis!

                          

Stap 5: Wacht… als een Ecuadoriaan. 

Het zij zo: er staan vijftig mensen voor jouw loket. Je bent gevangen in een tropische hagelbui van een uur bij de uitgang van de ecoviastop. De enige persoon die je verder zou kunnen helpen is even kwijt. De vergadering wordt nóg een week uitgesteld. De bus komt weer over een uur. Maak je de kunst van het wachten eigen: kijk het af bij de Ecuadorianen, zij zijn wereldkampioen rustig wachten tot het zover is. Tot het moment dat je voor kunt dringen uiteraard... :) (zie stap 2)

                       

Gefeliciteerd, je kunt nu de Ecuadoriaanse samenleving in!

—————

Terug