“Knettergekke” Geert. (Maar niet alle Limburgers zijn zo)

16-04-2014 16:02

Psychosis: een psychiatrisch toestandsbeeld waarbij de patient het normale contact met de werkelijkheid geheel of gedeeltelijk kwijt is. - “Aaaaah, de moffen, de moffen! Help! Braaand! Zuster!” schreeuwt mevrouw van Vliet zodra er iemand binnenkomt. Of het nou de zuster is, een familid of iemand uit haar steeds kleiner wordende vriendenkring, ze ziet iedereen als “de bedreiger”. De Duitsers. Alle Duitsers, want de angst van de oorlog heeft het onderscheid tussen het Duitse leger en de Duitse burgers doen vervagen. En dat is begrijpelijk. Het is doodeng om te zien hoe een groep mensen, gedreven door een gevoel van superioriteit op basis van afkomst, andere volken geweld aandoet, waaronder dat van je grootouders. En hoe paradoxaal het ook klinkt, dan is het moeilijk om zelf niet te vervallen in dezelfde manier van generaliseren. Alle Duitsers dus. Maar het waren niet alle Duitsers, dat weet iedereen. Er waren er ook die zelf even nadachten en geloofden dat “minderwaardige mensen” niet bestaan. En er waren ook Nederlanders die het niet met hen eens waren. Dus.

Arme mevrouw van Vliet. Haar angst heeft een kortsluiting in haar hoofd veroorzaakt die ervoor zorgt dat haar percepties en overtuigingen niet meer aansluiten bij de realiteit van de wereld van vandaag. Het is 2014, de oorlog is voorbij en de wereld is veranderd. Maar ze roept en schopt en probeert uit haar bed te klimmen. Ze moet in deze instelling in bescherming worden genomen om te voorkomen dat ze zichzelf of anderen schade toebrengt. Soms is ze alleen maar verdrietig omdat ze leeft in een wereld die ze niet begrijpt en die haar bang maakt, tussen mensen die haar bang maken en haar niet begrijpen. En ze begrijpt niet waarom. Dan huilt ze hartgrondig of stil alleen in haar kamer, en de zusters en naasten kunnen alleen maar een arm om haar heen slaan en haar heen en weer wiegen om haar te troosten. Je zult het maar hebben, zo`n kortsluiting. Arme mevrouw van Vliet.

Afgelopen week zei Geert Wilders dat hij “ging regelen” dat er “minder, minder, minder” Marokkanen in Nederland zouden zijn. Arme man. Het lijkt erop dat de angst als gevolg van het geweld dat het volk van zijn grootouders is aangedaan, twee generaties glansrijk heeft overleefd, en er nu voor zorgt dat het onderscheid tussen islamitische gewelddadige groepen en het hele Turkse / Marokkaanse volk in zijn hoofd is vervaagd. En dat is begrijpelijk. Het is doodeng om een groep mensen te zien handelen die gedreven wordt door een gevoel van superioriteit op basis van afkomst en landsgrenzen. Toch, Geert? In combinatie met de angst die een identiteitscrisis van de derde generatie Nederlands-Indiers met zich meebrengt, kan het gebeuren dat je geobsedeerd raakt door “de bedreiger” als bedreiging, omdat je op die manier keer op keer je eigen aangenomen identiteit kunt bevestigen. En zo kan het zomaar gebeuren dat je jezelf met geblondeerd haar op t.v. hoort zeggen dat je “de vaderlandse cultuur”, die niet die van je eigen voorvaderen is, koste wat kost wil beschermen tegen die bedreiger. Dat die Nederlandse cultuur er vooral een is van multi-culti-tolerantie-en-vrijheid-voor-iedereen, is daarin even wat minder belangrijk.

Arme, bange man. Zijn angst heeft rigide ideeen en denkbeelden in zijn hoofd vast laten roesten, die niet meer te rijmen zijn met de werkelijkheid van vandaag. Het is 2014, de oorlog is voorbij en de wereld is veranderd. Maar hij roept en schopt en hij begrijpt maar niet waarom niemand hem begrijpt. Hoewel… in zijn geboorteplaats in Limburg bijvoorbeeld, zijn er mensen die het roerend met hem eens zijn. Limburgers. Maar niet allemaal. Er zijn er ook die zelf even nadachten en geloven dat we allemaal gelijkwaardig zijn of zouden moeten zijn, mensen onder mensen. En er zijn Duitsers, Nederlanders en Marokkanen die het niet met hen eens zijn. Dus.

Volgens mij heeft “onze Geert” al lang geleden bewezen dat hij een gevaar is voor zichzelf en de samenleving (je weet wel, die van “multi-culti-tolerantie-en-vrijheid-voor-iedereen”…), toen hij voorstelde om het eerste grondrecht van de mens te veranderen (je weet wel, die van “iedereen is gelijkwaardig”). En toen hij voorstelde om twee rechtssystemen in te stellen: een voor Nederlanders van Nederlandse afkomst, en een voor de rest (?). Maar deze week heeft hij het nog eens bevestigd. Kortsluiting. Ernstig geval. Geen twijfel over mogelijk.
Gelukkig kan iemand in een solidair land als het onze in bescherming worden genomen om te voorkomen dat hij direct of indirect (meer) schade aanricht aan zichzelf of anderen. En om af en toe een arm om hem heen te slaan en hem heen en weer te wiegen als een kleine troost in die grote boze bedreigende wereld die hij niet begrijpt. Misschien dat Ali. B ons daarmee kan helpen. Ofzo.

Ik ben een immigrant. Nederlander in het Buitenland. Europeaan in Zuid-Amerika. En ik heb er last van dat andere Nederlands en Europeanen hier naartoe komen zonder zich te verdiepen in de cultuur en zonder enige moeite te doen om de taal te spreken. Ik word regelmatig gezien als een van hen: “de rijken” die hier enkel komen om hun geld uit te geven om er zelf zoveel mogelijk voor terug te krijgen, zonder zich te interesseren voor de menselijke kant van het verhaal. En bedrijven die hetzelfde doen, maar dan vaak ernstiger en op grotere schaal: ze overtreden bewust wetten, zowel strafrechtelijk als moreel/ethisch, en ze komen ermee weg omdat ze geld en dus macht hebben. Criminelen. Nederlandse en Europese crimínelen in het buitenland. En ik word regelmatig gezien als een van hen, alleen maar omdat ik toevallig uit Nederland kom. En ik schaam me dood, en ik zeg: als je hier alleen maar komt om geld te halen en de wet te overtreden, of als je geen zin hebt om energie te steken in je eigen integratie in een land waar je te gast bent, blijf dan lekker thuis. Lekker fietsen, bitterballen eten en Sinterklaas vieren. Of het Suikerfeest vieren met de buren, Chinees eten op vrijdagavond en Afrikaanse dansles nemen. Op z`n Hollands, anno 2014.

Groeten uit Ecuador, Geert!

Van Nelleke van project imagine all the people. Dat zeg ik. All the people.
Doe Ali B. de groeten.

(Lees ook: "Wreker van zijn Indische voorouders. De politieke roots van Geert Wilders."https://stgdebrug.nl/Artikelen/wildersroots.htm )

—————

Terug